Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yeşil Emirsultan aksı yeniden ayağa kalkıyor

Yeşil Emirsultan aksı yeniden ayağa kalkıyor

Yıldırım Belediyesi, Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden Emir Sultan Camii ve Yeşil Külliyesi’ni kapsayan alan için yeni bir vizyon geliştirdi. ‘Setbaşı, Yeşil Emirsultan Tarihi Yaya Aksı Canlandırma Projesi’ ile bölgenin tarihî dokusu ayağa kaldırılırken, geçmiş ile geleceği buluşturacak yeni bir yaşam alanı oluşturulacak.

Projenin ilk adımı Alev Alatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Dünden Bugüne Yeşil Emirsultan Paneli” ile atıldı. Panele, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Kâmil Özer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir, akademisyenler, şehir plancıları, muhtarlar ve bölge halkı katıldı.

Hatıralar ve tarih aynı zeminde buluşacak
Uludağ Üniversitesi’nden Hasan Basri Öcalan’ın moderatörlüğündeki panelin ilk oturumunda Dr. Mefail Hızlı ve Sezai Sevim bölgenin tarihi eserlerini ve geçmişini anlattı. Prof. Dr. Mustafa Kara’nın başkanlığındaki ikinci oturumda ise Nevzat Çalıkuşu ve Safiyüddin Erhan bölgeye dair hatıraları ve yazılı kaynakları paylaştı.

Yarışmayla belirlenecek, katılımcı model uygulanacak
Panelin ardından uzmanlarla birlikte sahada inceleme yapan Başkan Oktay Yılmaz, projeye ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bu sadece bir yol değil, bir hafıza hattı olacak. Geçmişi bugüne, bugünü yarına taşıyan bir aks kurguluyoruz. Medeniyetimizi, kültürümüzü ve tarihimizin ruhunu yansıtacağız. Projenin belirlenmesinde katılımcılığı esas alıyoruz. Hem akademik veriler hem de bölge sakinlerinin katkılarıyla bir proje yarışması düzenleyecek, uygulamayı bu şekilde hayata geçireceğiz.”

Zarafetin ve hikmetin izinde bir şehir
Bölgenin plansız yapılaşma ve modern yaşamın baskısıyla zamanla değer kaybettiğine dikkat çeken Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ulaşımdan güvenliğe, yapı yoğunluğundan otoparka kadar çeşitli sorunlar mevcut. Ancak biz yalnızca fiziksel bir dönüşüm değil, aynı zamanda ruhsal bir canlanma da hedefliyoruz. Yeşil’den Emirsultan’a uzanan bu hat üzerinde Bursa’nın hatıralarını yeniden yaşatacağız. Yeşil Camii’nin zarafetiyle, Emirsultan’ın hikmetiyle kurulan bu şehir, yeniden o izleri takip edecek.”