Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yaz mevsimiyle birlikte KKKA riski artıyor

Yaz mevsimiyle birlikte KKKA riski artıyor
A+
A-

Yazın başlamasıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı risk yükseliyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ile kırsal alanları ve piknik yerlerini ziyaret eden vatandaşların bu dönemde daha dikkatli olması gerekiyor.

Dr. Ahmet Özkul’dan uyarı: Korunma ve erken teşhis önemli

Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özkul, KKKA’nın keneler aracılığıyla bulaşan ve ciddi sonuçlara yol açabilen tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti. Kene ısırması ve hasta hayvanların kanıyla doğrudan temasın virüsün insana geçmesine neden olduğunu söyleyen Dr. Özkul, belirtilerin genellikle 1-3 gün içinde yüksek ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, baş ve karın ağrısı, bulantı ve kusma olarak ortaya çıktığını vurguladı. Cilt döküntüleri, burun ve diş eti kanamaları gibi ciddi bulguların hastalık ilerledikçe görülebileceğini ifade etti.

Korunmak için açık renkli uzun kollu giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine alınması ve düzenli kene kontrolü yapılması gerektiğini belirten Dr. Özkul, kene tespiti halinde derhal sağlık kuruluşuna başvurulmasını önerdi. Ayrıca hasta veya hastalık şüphesi olan hayvanlarla temastan kaçınılması gerektiğini hatırlattı. Erken tanı ve tedavinin hastalığı kontrol altına almada kritik önem taşıdığını sözlerine ekledi.