Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye’nin endüstriyel atık su profili belirleniyor

Türkiye’nin endüstriyel atık su profili belirleniyor
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği yaparak Türkiye’nin atık su yönetimi üzerine bir proje başlattı.

47,5 milyon TL bütçeli proje, endüstriyel atık su durumunu inceleyerek yeni bir yol haritası belirlemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında, sanayi sektörlerinden kaynaklanan atık sular analiz edilecek ve sektörel atık su profilleri çıkarılacak. Ayrıca, sektörel deşarj kriterleri geliştirilerek atık su yönetimi mevzuatında güncellemeler yapılacak.

PROJE ORTAKLARI VE HEDEFLER

BTÜ koordinasyonunda yürütülen projede, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Medeniyet Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi de yer alıyor. Projenin 15 Ekim 2026’da tamamlanması ve Türkiye’deki su kirliliği kontrol yönetmeliğinin yeniden belirlenmesi hedefleniyor.

Çalışma, endüstriyel atık su deşarjlarının kontrolüne yönelik ihtiyaçları belirlemeyi ve stratejiler geliştirmeyi kapsarken, sektöre özgü üretim aşamaları, atık su kirletici parametreleri, arıtma teknolojileri ve yeniden kullanım olanakları incelenecek. Ayrıca, çalışmalar, literatür araştırmaları, saha ziyaretleri, anketler ve analizlerle desteklenecek.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, projenin önemine değinerek, mevcut durumun tespiti ve yeni standartların geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı. Çağlar, projenin kamu, sanayi ve üniversite işbirliğiyle sürdürülebilir atık su yönetimine katkı sağlayacağını belirtti.