Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Yeni ÖTV Düzenlemesi Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Yeni ÖTV Düzenlemesi Kabul Edildi
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni düzenlemeler, ekonomiye ilişkin önemli değişiklikler getiriyor. “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile kayıt dışılıkla mücadele, vergi adaletinin güçlendirilmesi, indirim ve istisnaların sınırlandırılması, dolaysız vergilerin payının artırılması ve hukuki belirliliğin sağlanması amaçlanıyor. Düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis’te kabul edilmesi bekleniyor.

Taşıtlarda ÖTV oranları teknik özelliklere göre farklılaşacak

Teklifin en dikkat çekici maddelerinden biri, taşıtların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında yapılacak değişiklikler oldu. ÖTV Kanunu’nun 12. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Cumhurbaşkanı’na taşıtların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesi gibi teknik özelliklerine göre farklı ÖTV oranları belirleme yetkisi veriliyor. Bu sayede, akaryakıtla çalışan binek otomobillerde uygulanan ÖTV matrahları, piyasa koşullarına ve güncel ÖTV oranlarına uygun olacak şekilde yeniden belirlenecek. Teklifteki değişiklikle ÖTV matrah eşikleri ve oranları, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre yüzde 80 ile yüzde 220 arasında düzenleniyor.

Milli savunma ve iç güvenlik için KDV ve ÖTV istisnası

Kanun teklifine eklenen yeni maddelerle Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda da düzenlemeler yapıldı. Milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’na teslim edilecek belirli motorlu taşıtlar KDV’den istisna tutulabilecek. Ayrıca, ulusal güvenlik kuruluşları tarafından milli savunma ve iç güvenlik maksadıyla alınacak, yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan taşıtlar ile yerli üretimi bulunmayan arazi taşıtları ve motosikletlerin ilk iktisabında ÖTV istisnası getirilmesi hedefleniyor.

Diğer önemli düzenlemeler

  • LPG Ticareti Yasağına İdari Yaptırım: Sıvılaştırılmış Petrol Gazlar Piyasası Kanunu’na eklenen bent ile LPG ticareti yasağına aykırı hareket edenlere idari ceza ve yaptırım uygulanabilecek.
  • Türkiye Uzay Ajansı’na Bütçe Yetkisi: Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı’na, uzay ve havacılık faaliyetlerine ilişkin bütçelerden Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na ödeme yapması için Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na yetki verilmesi bekleniyor.
  • Döviz Alım Satımında İzin Zorunluluğu: Ticari amaçlı döviz alım satımında bulunmak, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda üye olarak faaliyette bulunmak, kıymetli maden rafinaj faaliyetlerinde bulunmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan izin alma zorunluluğu getiriliyor. Bu izinlere ilişkin tarifeleri artırma veya azaltma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilecek.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı Personelinin Mesai Ücreti: Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı personeline ödenen fazla çalışma ücretinin hesaplanmasında esas alınan gösterge rakamı 160’tan 300’e çıkarılmış ve bu ödemeden yararlanabilecek personel oranı yüzde 20’den yüzde 40’a yükseltilmesi hedefleniyor.
  • Vakıflara KDV İstisnası: Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki vakıflar ve bu kurum tarafından yönetilen mazbut vakıfların mülkiyetinde bulunan taşınmazların satışı KDV’den istisna tutulacak.
  • Akaryakıtta ÖTV’nin KDV Matrahına Dahil Edilmesi: Akaryakıt sektöründe vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli listede yer alan malların ithalinde hesaplanıp teminata bağlanan ÖTV’nin, KDV matrahına dahil edilmesine ilişkin düzenleme yapılması hedefleniyor.
  • Ar-Ge Personeli Ücretine Sınırlama: Ar-Ge, teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan, tasarım ve destek personeli ile araştırma altyapılarında çalışanların vergi stopajında yeni düzenlemeler geliyor. İstisnadan faydalanabilecek ücret tutarı, aylık brüt asgari ücretin 25 katı ile sınırlandırılacak.
  • Endüstri Bölgelerinde Bakanlık Yetkisi: Cumhurbaşkanı kararıyla kurulan endüstri bölgelerine alan ilavesi ve mevcut alanın daraltılmasına ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkisi netleştiriliyor. Alan ilave etme ve alan çıkarma yetkisi Bakanlığa veriliyor.