Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Otomotivde 37,2 milyar dolarlık rekor ihracat

Otomotivde 37,2 milyar dolarlık rekor ihracat
A+
A-

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 2024’te en fazla ihracat yapan firmaları ödüllendirdi. İhracat şampiyonu yine Ford Otomotiv olurken, Platin, Altın, Gümüş ve Bronz kategorilerinde 138 firmaya ödül verildi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından düzenlenen “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde, 2024 yılında otomotiv alanında en fazla ihracat yapan firmalar ödüllerini aldı. Törene, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi ev sahipliği yaptı. Tören, otomotiv sektörü tanıtım filmiyle başlarken, ardından gerçekleşen ödül takdimiyle devam etti.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Ford Otomotiv İhracat Şampiyonu olurken, Platin, Altın, Gümüş ve Bronz kategorilerinde toplam 138 firma ödül kazandı. Ford Otomotiv adına birincilik ödülünü, Malzeme Planlama ve Lojistik Lideri ve aynı zamanda OİB Yönetim Kurulu Üyesi olan Fikri Onur Sarıkaya aldı.

37,2 milyar dolarlık ihracatla tarih yazdılar

Açılış konuşmasını yapan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin 2024 yılında 37,2 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların rekorunu kırdığını belirtti. Otomotivin, Türkiye toplam ihracatından aldığı %16,5’lük pay ile liderliğini pekinleştirdiğini vurgulayan Çelik, “Her üç dakikada sekiz aracın üretildiği bir yapıya sahibiz ve bu aracın altısı ihraç ediliyor. Bu başarı, 550 bin kişilik emeğin, 50 bine yakın mühendisin ve 200’ün üzerinde Ar-Ge merkezinin ürünüdür” dedi.

Çelik, yalnızca mayıs ayında gerçekleşen 4 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek aylık performansına imza atıldığını da söyledi.

“Bugünü değil yarını kazanmak için destek istiyoruz”

Konuyu sektörel dönüşümlerle de bağlandıran Çelik, otomotivde dijitalleşme, yapay zekâ, elektrifikasyon, otonom sürüş ve döngüsel ekonominin artık çekirdek dinamikler haline geldiğini söyledi. “Gelecek 10 yılda yapay genel zeka, kuantum teknolojileri ve robotik sistemler tüm değer zincirini dönüştürecek. Bu dönüşümde seyirci değil aktör olmalıyız” diyen Çelik, bu hedefin ancak enerji maliyetleri, finansmana erişim ve kur istikrarsızlığı gibi engellerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabileceğine işaret etti.

“Yeşil dönüşüm için daha fazla destek şart”

Sektörün gelecekte de rekabetçi kalabilmesi için batarya teknolojileri, Ar-Ge yatırımları ve yeşil dönüşüm alanlarında özel destek modellerinin artması gerektiğini belirten Çelik, başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür etti.

Sektör liderlerinden destek sözü

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ABD pazarlı çalışmalarda firmalara eyalet bazlı desteklerin artacağını belirtirken, TİM Başkanı Mustafa Gültepe de, “2006’da 15 milyar dolar olan ihracatımız, 2025 sonunda 40 milyar dolara çıkacak” diyerek sektörü kutladı.