Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Modern sanatın ilk adımları Bursa’da keşfediliyor

Modern sanatın ilk adımları Bursa’da keşfediliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Kültür Fabrikası” etkinlikleri kapsamında başlatılan Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları ile Türkiye’deki modern sanatın ilk dönemleri ve Cumhuriyet sonrası sanat gruplarının etkileri Mehmet Akif Ersoy Kültürevi’nde ele alınıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür Fabrikası’ etkinlikleri dahilinde Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları’nı Mehmet Akif Ersoy Kültürevi’nde hayata geçirdi. Bu söyleşi dizisi, Türkiye’deki modern sanatın başlangıcını ve 1930’lardan 1960’lara uzanan süreçte Cumhuriyet sonrası sanat gruplarının estetik, ideolojik ve toplumsal etkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlıyor.

İLK SÖYLEŞİ ‘MÜSTAKİLLER’ ÜZERİNE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Doç. Dr. Yavuz’un konuşmacı olarak katıldığı “Cumhuriyet Sonrası Türkiye’de Sanat Grupları” dizisinin ilk programında, Cevat Dereli, Zeki Kocamemi, Ratip Aşir Acudoğlu ve Hale Asaf’tan oluşan ‘Müstakiller’ grubu ele alındı. Katılımcılar, bu önemli sanatçıların erken Cumhuriyet dönemi sanatına olan katkılarını farklı açılardan değerlendirme fırsatı buldu.

GELECEK SÖYLEŞİLERDE DİĞER ÖNEMLİ SANAT GRUPLARI İNCELENECEK

Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları kapsamında ilerleyen program şu şekilde:

  • 17 Mayıs: Nurullah Berk, Zeki Faik İzer, Cemal Tollu, Elif Naci, Abidin Dino ve Zühtü Müridoğlu’nun yer aldığı 1933 kuruluşlu D Grubu’nun batı ve geleneksel sanat etkileşimleri konuşulacak.
  • 31 Mayıs: İvi Stangali, Leyla Gamsız ve Nedim Günsür’den oluşan 10’lar Grubu 1’in soyutlama ve figür arasındaki geçişleri irdelenecek.
  • 14 Haziran: Turan Erol, Mehmet Pesen ve Orhan Peker’den oluşan 10’lar Grubu 2’nin lirik soyutlamaları ve kültürel bağları ele alınacak.

Bu söyleşiler, Türkiye modernizminin gelişim sürecine odaklanırken, dönemin sanatçıları ve gruplarının özgün hikayelerine de ışık tutacak.