Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Mehmet Şimşek: “Türkiye İslami Finansman Kanunu için çalışıyor”

Mehmet Şimşek: “Türkiye İslami Finansman Kanunu için çalışıyor”
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı, İstanbul’da düzenlenen bir zirvede, Türkiye’nin İslami finans sektörünü güçlendirmeye yönelik kapsamlı bir yasa taslağı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bakan, mevcut katılım bankacılığının potansiyelinin altında kaldığını belirterek, yeni yasal düzenlemenin bu alana ivme kazandıracağını ifade etti.

Bakan, küresel ölçekte İslami finansın toplam finansal varlıklar içindeki payının henüz yüzde 1 seviyesinde olmasının, bu alanın ne kadar büyük bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin bu alandaki hedeflerine değinen Bakan, adil refah paylaşımını mümkün kılacak bu sistemin gelişmesi için yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de şu anda 9 katılım bankası bulunduğunu ve katılım finansının bankacılık sektöründeki payının yüzde 8,3 olduğunu belirten Bakan, bu oranın yeterli olmadığını ve daha geniş ölçekli bir büyümeye ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Türkiye’nin İslami finans gelişme endeksinde ilk 10 içinde yer almasının ise önemli bir başarı olduğunu sözlerine ekledi.

YENİ KANUN VE SEKTÖRÜN GELECEĞİ

Bakan, İslami bankacılığın ve katılım esaslı piyasaların gelişimi için kurumsal yapıların dönüştürülmesi, destekleyici yasal altyapı oluşturulması, bütüncül bir yönetişim modeli, insan kaynağının güçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması gibi önceliklere dikkat çekti. Bu kapsamda, “şu anda öncelikli olarak İslami Finansman Kanunu’nu hazırlıyor ve Meclis gündemine taşımaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Taslak metindeki sorunlu noktaların giderilmesi için titizlikle çalıştıklarını ve sektörün benimsemeyeceği maddelerin yasaya dahil edilmeyeceğini de belirtti.