Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Emekli maaşında Temmuz zammı için kritik eşik

Emekli maaşında Temmuz zammı için kritik eşik
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri sonrası, milyonlarca emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı için olası artış senaryoları yeniden gündeme geldi. 2025 yılı Ocak ayında yapılan yüzde 15,75’lik artışla 14 bin 469 TL’ye yükselen en düşük emekli aylığına, Temmuz zammı için hesaplamalar başladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, en düşük maaşı alan yaklaşık 4 milyon emekli için çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Hiçbir zaman vatandaşımızı mağdur etmedik. İhtiyaç sahiplerini korumaya devam edeceğiz,” dedi.

5 aylık enflasyon verisiyle yüzde 15 zam kesinleşti

TÜİK’in 5 aylık verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı şimdiden yüzde 15,09 seviyesine ulaştı. Bu orana Haziran ayı enflasyonunun da eklenmesiyle Temmuz zammı netleşecek. Uzmanlara göre, Haziran’da enflasyonun yüzde 1,5 seviyesinde gelmesi durumunda toplam zam oranı yüzde 16,81 olacak. Bu durumda en düşük emekli maaşı 16 bin 901 TL’ye yükselebilir.

Alternatif zam senaryoları

Enflasyon oranının yanı sıra hükümetin refah payı uygulaması kapsamında daha yüksek zam yapabileceği de değerlendiriliyor. Bu kapsamda;

  • Yüzde 20 zam durumunda maaş 17.363 TL’ye
  • Yüzde 25 zam durumunda maaş 18.086 TL’ye
  • Yüzde 30 zam durumunda ise maaş 18.810 TL’ye çıkabilir.

Meclis onayı şart

Ancak maaş artışının yasal zemine oturması için Meclis sürecinin tamamlanması gerekiyor. En düşük maaşın artması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırlayacağı yasa teklifinin önce komisyonlarda, ardından TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerekiyor. Yasa teklifi kabul edilip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yeni maaşlar yürürlüğe girecek.

Düşük maaşlılar daha çok etkilenecek

Uzmanlar, düşük maaş grubundaki emekliler için bu artışların yaşamsal önemde olduğunu vurgularken, yapılacak zammın yüksek prim ödeyen ve uzun yıllar çalışan emeklilerle olan maaş farkını azaltmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Aksi halde, sistemin adalet dengesi bozulabilir.