Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı İş Toplantısı, 20 yıl aradan sonra Bursa’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı, sağlık odaklı kent planlaması ve sürdürülebilir politikalar üzerine önemli tartışmalara sahne oldu.
Esra Kurak Can
Toplantıya DSÖ’nün uluslararası temsilcilerinin yanı sıra, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç katıldı. Program, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından izleyicilere bir tanıtım filmi sunuldu ve geleneksel kılıç kalkan ile semazen gösterileri gerçekleştirildi.
Petra Hongell’in moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Sağlıklı Şehirler Ağı Yöneticisi Kira Fortune, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Tasnim Atatrah ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre ve Sağlık Bölümü Direktörü Robb Butler gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Tasnim Atatrah ve Robb Butler toplantıya videolu mesajlarıyla katılım sağladılar. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da toplantının önemli konuşmacıları arasındaydı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konuşmasında kentlerin planlamasına sağlık ilkesinin entegre edilmesinin önemine değindi. Bozbey, “Kentlerimizi nasıl hem dirençli hem de sağlıklı bir şekilde yaşatabiliriz? Doğayı, insanı ve toplumu nasıl koruyabiliriz?” sorularını gündeme getirerek, küresel zorluklar karşısında dirençli kentler inşa etmenin bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Pandemiler, savaşlar ve iklim krizinin dünyayı kaçınılmaz bir dönüşüme sürüklediğini belirten Bozbey, kent yöneticilerine düşen görevin bu değişimi en doğru şekilde yönetmek ve gelecek kuşaklara çevresel etkilerden arındırılmış bir dünya bırakmak olduğunu ifade etti.
Başkan Bozbey, konferans sonunda imzalanacak olan taahhüdün, eşitlikten taviz vermeyen, barışı önceleyen ve gezegenimizi koruyan kapsayıcı ve dirençli bir kent anlayışının yol haritasını çizeceğini belirtti. Bu vizyonun merkezinde ise insanın olduğunu vurguladı. Ayrıca, toplantılar boyunca kağıt kullanımından tamamen vazgeçilememesine rağmen, gezegene karşı sorumluluklarını unutmadıklarını ifade eden Bozbey, toplantı boyunca karbon salınımını hesaplayarak Bursalılar için karşılıklı olarak 1200 fidanı toprakla buluşturacaklarını duyurdu.
Bu toplantı, yerel yönetimlerin sağlıklı ve sürdürülebilir politikalar üretmesine katkı sağlayarak, şehirlerin geleceği için önemli bir adım oldu.