Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa’da Su Paneli gerçekleşti: Her damla sayılıyor

A+
A-

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından BAOB’da düzenlenen panelde, su tüketimi, tarımsal sulama ve su yönetimi ele alındı. Katılımcılar, mevcut su kaynaklarının durumu ve geleceğe dönük çözüm önerilerini paylaştı.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından BAOB’da düzenlenen panelde, su tüketimi, tarımsal sulama ve su yönetimi konuları tartışıldı. Panel, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panelde, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Yüksek Mimar Prof. Dr. Filiz Şenkal Sezer kamu yapılarında ve konutlarda su kullanımı, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Peyzaj Mimarı Dr. Volkan Müftüoğlu yağmur suyu yönetimi, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan tarımsal sulama, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Tekstil Mühendisi Dr. İdil Yiğit susuz boyama yöntemleri ve Kimya Mühendisi Ali Uluşahin ise su yönetimi üzerine sunum yaptı.

Prof. Dr. Filiz Şenkal Sezer, suyun insanlar, hayvanlar ve bitkiler için temel bir kaynak olduğunu belirtti. Türkiye’nin su zengini olmayan ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Sezer, suyun gelecek nesillere aktarılabilir olması için mevcut kullanım biçimlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

SU TÜKETİMİNDE SEKTÖREL VE GELİR GRUBU FARKLILIKLARI

Prof. Dr. Sezer, dünyada temiz ve erişilebilir su kaynaklarının giderek azaldığını, bu durumun su krizi ve kıtlığı beraberinde getirdiğini belirtti. Türkiye’de özellikle yaz aylarında su kıtlığının yaşandığını aktaran Sezer, artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışların su kaynaklarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Tarımın toplam su tüketiminin yüzde 70’ini, sanayinin yüzde 20’sini, evsel tüketimin ise yüzde 10’unu oluşturduğunu belirten Sezer, gelir gruplarına göre su tüketiminde ise yüksek gelirli kesimlerin daha fazla su kullandığını aktardı. Aşırı ve bilinçsiz tüketimin su tasarrufunu zorunlu hale getirdiğini söyleyen Sezer, su tasarrufunun çevresel sürdürülebilirliği desteklemesinin yanında ekonomik ve toplumsal katkılar sağladığını kaydetti.

Kamu yapılarındaki su kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Sezer, tuvaletler, mutfaklar ve peyzaj alanlarının yoğun tüketim alanları olduğunu ifade etti. Tesisat sistemlerindeki arıza ve kaçakların her yıl tonlarca suyun boşa gitmesine yol açtığını, özellikle eski sistemlerin bu konuda risk oluşturduğunu söyledi.