Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa Kitap Fuarı’nda İznik konuşuldu

A+
A-

Şule BAYDAR

Bursa Kitap Fuarı’nda düzenlenen söyleşide İznik’in tarihi ve kültürel zenginliği farklı uzmanlar tarafından ele alındı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla düzenlenen 22. Bursa Kitap Fuarı’nda İznik’in tarihi ve kültürel mirası konulu bir söyleşi gerçekleşti. Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda devam eden fuar, çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşinin konusu “1. Konsil Toplantısının Hristiyanlar, İnanç Turizmi ve İznik İçin Önemi” idi. Programa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yuakim Billis, Katolik İlahiyatçı Severin Hormann, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Tarakçı ve İznik Gölü Bazilikal Kilise Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin konuşmacı olarak katıldı.

İZNİK’İN DEĞERİ VURGULANDI

Etkinlikte konuşan Başkan Mustafa Bozbey, konuşmacılara teşekkür etti. Bursa’nın farklı inançları ve yapıları barındıran önemli bir kent olduğunu belirten Başkan Bozbey, İznik’in Birinci Konsil’in toplandığı yer olarak öne çıktığını vurguladı. Ayrıca Roma Tiyatrosu’ndaki kazıların, Hisardere Nekropolü’nün, çini fırınlarının, Su Altı Bazilikal Kilisesi’nin ve tarihi surların İznik’teki önemli eserler olduğunu söyledi.

Başkan Bozbey, Birinci Konsil’in 1700. yılı dolayısıyla İznik’te yapılan çalışmalara değinerek, bu yapıların gelecek nesillere aktarılmasının sorumluluk olduğunu ifade etti.

BURSA’NIN TARİHİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Başkan Bozbey, Bursa’nın Akçalar bölgesindeki Aktopraklık’ın 8500 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve burada da çalışmaların sürdüğünü aktardı. Gölyazı’nın da İznik kadar önemli tarihi ve kültürel birikime sahip olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Gölyazı da İznik’e yaklaşacak kadar önemli tarihi ve kültürel birikime sahiptir. Nilüfer Belediyesi zamanında orada nekropol alanını açtık. Bu kadar tarihi birikimle beraber Osmanlı eserlerinin de bulunması Bursa’yı farklı kılmıştır. Bunun değerini anlamalıyız. 8500 yıl öncesiyle Osmanlı eserlerini bir araya getirip bütünleştirmeliyiz. Hikayelerini net olarak ortaya koymalıyız” dedi.

Programın sonunda Başkan Mustafa Bozbey, konuşmacılara plaket takdim etti.