Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa barajlarında alarm zilleri: Su seviyesi yarı yarıya düştü

Bursa barajlarında alarm zilleri: Su seviyesi yarı yarıya düştü
A+
A-

Bursa’da sonbahar ve kış aylarında yeterli yağışın alınamaması ve yaz aylarında sıcaklıkların etkisiyle hızlanan buharlaşma, şehrin en önemli içme suyu kaynaklarını tehdit ediyor. Doğancı ve Nilüfer Barajlarında ortalama doluluk oranı Temmuz ayına girerken yüzde 45 seviyesine kadar düştü.

Geçen yılın yarısına indi

Bursa’nın su ihtiyacını karşılayan bu iki barajda geçen yıl Haziran ayı sonunda doluluk oranı ortalama yüzde 81,42 olarak ölçülürken, bu yıl yüzde 50,79 seviyesinde kaldı. Bu da neredeyse yarı yarıya bir düşüş anlamına geliyor.

15 günde yüzde 6’lık düşüş

Yazın etkisiyle artan şebeke suyu kullanımı ve sıcak hava nedeniyle meydana gelen buharlaşma, yalnızca son 15 gün içinde doluluk oranlarında yaklaşık yüzde 6’lık bir azalmaya neden oldu. Uzmanlar bu durumun, eğer devam ederse su temini açısından ciddi sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Yetkililerden tasarruf çağrısı

Bursa’daki su kaynaklarının sürdürülebilirliği için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar, vatandaşlara su tüketiminde daha dikkatli ve bilinçli olunması yönünde uyarılarda bulunuyor. Su tasarrufunun sadece bireysel değil, toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekiliyor.

Kuraklık tehdidi sürüyor

Meteorolojik verilere göre, önümüzdeki günlerde de Bursa’da yağışlı hava beklenmiyor. Bu durum, halihazırda azalan su rezervlerinin daha da kritik seviyelere inebileceği anlamına geliyor. Su politikalarının gözden geçirilmesi ve yeni önlemlerin alınması gerektiği ifade ediliyor.