Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

BUMİAD’dan zeytinlik uyarısı: “Termik santral için zeytin taşınamaz”

BUMİAD’dan zeytinlik uyarısı: “Termik santral için zeytin taşınamaz”
A+
A-

Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği (BUMİAD) Tarım, Hayvancılık ve Gıda Komisyonu, zeytinlik alanların kömür temini amacıyla taşınmasına yönelik planlara karşı hazırladığı teknik raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, zeytin ağacının yeri doldurulamaz bir doğal ve ekonomik değer olduğu vurgulanırken, zeytinliklerin taşınmasının hem tarımsal verimliliği yok edeceği hem de telafisi mümkün olmayan çevresel kayıplara neden olacağı belirtildi.

“Zeytin benzeri bulunmayan şifadır”

BUMİAD Başkanı Mustafa Gümüş tarafından açıklanan teknik raporda, termik santrallerin çevreye verdiği zarara dikkat çekildi. Raporda, “Zeytin, en doğal gıdadır; benzeri bulunmayan bir şifadır. Marmara ve Ege bölgelerinde binlerce yılda oluşan toprak yapısında kök salmış, bölge halkının yaşam kaynağı olmuştur. Taşınacakları yerlerin zemini ve iklim şartları mevcut ortamla eşdeğer olmayacağı için zeytin ağaçlarının verimli yaşaması mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

“Termik santral son çare olmalı”

Raporda termik santrallerin düşük verimlilikte çalıştığı ve bacalarından salınan zararlı gazların atmosfer ısınmasına neden olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“Termik santrallerde kullanılan kömür gibi fosil yakıtlar tükendiğinde mali kazanç sona erecektir. Ancak bu süre zarfında hava kirlenecek, binlerce yılda oluşmuş verimli toprak örtüsü tahrip edilecektir. Zeytin dahil hiçbir bitki bu alanlarda yeşeremez hale gelecektir.”

“Zeytinden vazgeçilemez, yasa geri çekilmeli”

Raporun devamında zeytin ağaçlarının sürekli oksijen üreten yapısı ve gıda üretimi açısından taşıdığı öneme vurgu yapılarak şu uyarı yapıldı:

“Zeytin ağacı sonsuz sürede ürün verir. Bu ürünlerin hem iç tüketim hem de ihracat açısından önemi büyüktür. Pozitif bilim insanları olarak incelediğimiz bu konuda, çıkarılmak istenen yasaya kesinlikle karşıyız.”

“Güneş ve rüzgar desteklenmeli”

BUMİAD Komisyonu, fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme çağrısında da bulundu. Açıklamada, “Güneş ve rüzgar enerjisi ile elektrik üretimine destek verilmelidir. Mevcut termik santraller, yasal fizibilite esaslarına göre sürdürülebilirlik içinde devam etmelidir. Ancak yeni kömür alanları, yüzey örtüsüne zarar vermeden, kapalı maden işletmeleri ile değerlendirilmeli, zeytinlikler kesinlikle korunmalıdır” denildi.