Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa Zeytini kitabı raflarda yerini aldı

Bursa Zeytini kitabı raflarda yerini aldı
25.06.2025
A+
A-

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nin yayımladığı 14. Kitap, “Bursa Zeytini”, okuyucularla buluştu. Akademisyenler, ziraat mühendisleri ve araştırmacılardan oluşan geniş bir yazar kadrosunun katkı sunduğu kitap, zeytinin tarihsel, ekonomik ve kültürel önemine ışık tutuyor.

Yeni yayımlanan eser; Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Yılmaz Akkılıç, Erdinç Çelikkol ve Tankut Sözeri’nin aziz hatıralarına ithaf edildi. Kitapta, Bursa’nın zeytin üretimindeki öncü konumu, Gemlik Zeytini’nin coğrafi işaret süreci, arkeolojik verilerle zeytinin tarihi yolculuğu ve zeytinyağının gastronomideki rolü detaylı biçimde ele alınıyor.

Gemlik zeytininin yolculuğu kitapta anlatılıyor

Kitapta, antik liman kenti Myrleia’daki kazılarda ortaya çıkan zeytin kırma taşlarından, İznik’te bulunan zeytin yaprağı motifli altın taçlara kadar pek çok bulguya yer veriliyor. Ayrıca, Bursa’da yetişen delice (yabani) zeytin, Gemlik, Tirilye ve çelebi gibi zeytin çeşitleri ile bunların yayılım alanları, üretim teknikleri ve pazarlama stratejileri hakkında bilgi sunuluyor.

Gemlik Zeytini’nin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hem menşe adı hem mahreç işaretiyle tescillendiği ve Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret aldığı bilgisi de kitapta yer alıyor.

Zeytin, sofradan kozmetiğe uzanan bir kültür

Kitapta zeytin ve zeytinyağının sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel bir değer olduğu vurgulanıyor. Sofralık tüketimin yanı sıra hamur işleri, salatalar ve kozmetik ürünlerdeki kullanım alanları da ele alınıyor. Marmarabirlik’in dünya markası statüsüyle Bursa zeytinini uluslararası pazarlarda temsil ettiğine de dikkat çekiliyor.

Kitapta ayrıca üreticinin karşılaştığı sorunlara ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine yer veriliyor.

Geniş uzman kadrosundan katkılar

Editörlüğünü İsmail Tıkır ve Uğur Ozan Özen’in üstlendiği kitabın yazar kadrosunda şu isimler yer alıyor:
Prof. Dr. Yasemin Şahan, Günnur Yavuz, Prof. Dr. Barış Bülent Aşık, Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Doç. Dr. Gökhan Özsoy, Alihan Kuzu, Burcu Tatar, Alayça Beki, Abdullah Oran, Prof. Dr. Şule Turhan, Dr. Kader Çetin, Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Prof. Dr. Mihriban Korukluoğlu, Dr. Merve Sabuncu, Prof. Dr. Cevriye Mert, Dr. Başak Müftüoğlu, Zedal Kondakçı, Hacı Tonak, Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, Doç. Dr. Himmet Tezcan, Mustafa Fındık ve Ebru Mutlu.

Bursa’nın tarımsal belleğine katkı

“Bursa Zeytini” kitabı, hem araştırmacılara hem üreticilere hem de kültürel mirasa ilgi duyan okurlara zengin bir kaynak sunuyor. Eser, Bursa’nın tarımsal belleğini kayıt altına alırken, gelecek kuşaklara da önemli bir miras bırakıyor.